afdrukken

120 EUR zomaar in de vuilbak?

Voedselverspilling kost meer dan je denkt.

Gemiddeld gooit iedere burger tussen de 25 en 40 kilo* nog perfect eetbaar voedsel per jaar weg, jij waarschijnlijk ook!

Voedsel dat verdwijnt in de grijze of groene bak. In het beste geval belanden de etensresten bij de kippen of op de composthoop. Daar is voedsel natuurlijk niet voor bedoeld. Eerste prioriteit is om voedselresten te vermijden. Want dit ‘weggooigedrag’ zorgt voor heel wat onnodige milieubelasting, het is niet alleen een verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig is geweest voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren ervan. Meer nog, eigenlijk kieper je jaarlijks gemiddeld 120 EUR/per persoon zo maar in de vuilnisbak. Wij willen je graag helpen om hier iets aan te doen.

De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling en denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat is ook niet vreemd: het gaat steeds om kleine hoeveelheden. Toch kan de optelsom van al die restjes per jaar flink oplopen.

Ook jij kan meer besparen dan je denkt. Ontdek enkele handige tips!

Doe de weggooitest

Keukenschot•  Download het meetblad.
•  Hou via dit meetblad bij wat jouw gezin op 14 dagen tijd weggooit aan voedsel.
•  Geef na 14 dagen het totaal in op het rekenmodel hieronder.
    Dit berekent voor jou hoeveel kilo voedsel en euro’s je jaarlijks weggooit.
•  Wil je nog meer tips, download dan de nieuwe brochure:“Voedselverlies ... en wat doet je er
    zelf aan”
 of bestel deze via info@idm.be
 

De weggooitest werd ontwikkeld door Milieu-centraal. Meer informatie en tips om milieubewuster aan te kopen vind je op www.milieucentraal.nl  


‘Red de restjes’

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Proclaimer - info@idm.be - Proclaimer
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - F. 09 337 07 28 - BE 0214.014.167