afdrukken

Zwerfvuil

Neem zelf de handschoen op en doe mee!Zwerfvuillogp
Het is in veel gemeenten een groene traditie geworden: de jaarlijkse zwerfvuilacties. Scholen, verenigingen en jeugdbewegingen steken de handen uit de mouwen om de hele gemeente zwerfvuilvrij te maken. Enthousiaste groepjes kinderen, tieners, maar ook volwassenen, jagen onvermoeibaar op het gehate zwerfvuil.


Wil je zelf een zwerfvuilactie organiseren, contacteer ons dan via het E-loket: scholen of verenigingen.

Let op: Denk er bij de organisatie van een dergelijke opruimactie steeds aan om ervoor te zorgen dat deelnemers verzekerd zijn. IDM kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.


Zwerfvuil hoofdfoto
Vuil zwerft langer dan je denkt!
`t is toch zo gemakkelijk! Even het raampje van de auto open om je sigarettenpeuk, het lege drankblikje of de bananenschil de wegberm in te keilen. Toch veroordeel je de natuur om er héél lang vuil bij te liggen. Want het duurt jaren vooraleer het afval vergaat. En wat je doet, is nog strafbaar ook.

Veel mensen ergeren zich aan `grote` sluikstorten, maar vergeten ondertussen dat het nonchalant weggooien van zwerfvuil ook voor heel wat milieuoverlast zorgt.

Het duurt gemiddeld 2 jaar voordat een sigarettenfilter vergaat en maar liefst 20 tot 25 jaar voor een kleverig stuk kauwgom verdwenen is. Een schil van een banaan of sinaasappel doet er één of drie jaar over, afhankelijk van het weer; een klokhuis van een appel `slechts` veertien dagen. Het staalgedeelte van een blikje bier of frisdrank ontsiert het straatbeeld gedurende 1,5 jaar, maar laat ook daarna ijzeroxide achter in de bodem. Het aluminium deksel blijft bijna eeuwig merkbaar.
Het duurt vijf tot tien jaar voordat een PET- of PVC-fles verdwenen is. Een PVC-fles laat na haar verdwijning onder meer chloor achter, wat een schadelijke zaak voor het milieu is.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Proclaimer - info@idm.be - Proclaimer
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - F. 09 337 07 28 - BE 0214.014.167