afdrukken

Ben je het zwerfvuil in jouw buurt echt beu en wil je niet bij de pakken blijven zitten?

Stenenbrug opruimactie door de meters en burenDan heb je misschien zin om pionier te worden van een stukje buurt. IDM is op zoek naar propere pioniers die zich gedurende een langere periode vrijwillig willen engageren om een stukje buurt net te houden. Dit kan gaan van het onderhouden van een plantenvak tot het opruimen van zwerfvuil, het melden van sluikstorten of beschadigingen aan glasbollen & vuilnisbakjes, ... Ieder volgens zijn mogelijkheden met onze ondersteuning en waardering!


Wil jij meewerken aan een propere gemeente? Dat kan!
Schrijf je snel in via het e-formulier.

We nemen dan snel contact met je op om verdere afspraken te maken. In elk geval zorgen wij voor de nodige ondersteuning en begeleiding: veiligheidsuitrusting (handschoenen, grijpers, fluojasje) – materiaal (vuilzakken PMD en restafval die we na een seintje komen ophalen) – sensibilisering (raamstickers, vuilniszakstickers, bord om in de buurt kenbaar te maken dat er een propere pionier de buurt proper houdt).  

Waar zijn er Propere Pioniers aan de slag?Anja en Lise, pioniers van het eerste uur

Anja en Lise, meters van het eerste uur

Anja en Lise, 2 buren uit de Stenen brug (Lokeren) zijn pioniers in het propere pioniers-project. Lise startte meer dan zes jaar geleden, in het begin enkel met haar echtgenoot, maar toen Anja verhuisde naar de Stenen brug had ze al snel een bondgenoot gevonden.

Anja's zoon helpt met veel enthousiasme mee.Vertel ons eens wat jullie ertoe aangezet heeft om het heft in eigen handen te nemen?

Lise: “Ik ben van kindsbeen af gevoelig geweest voor alles wat onze natuur vervuilt en verwoest. In mijn puberjaren was het zelfs mijn grote droom om met Greenpeace ten strijde te trekken voor het behoud van de schoonheid en het leven op onze planeet. Mijn liefde voor de natuur is aangeboren, kan je wel zeggen. Zo’n 6 of 7 jaar geleden nam ik samen met mijn echtgenoot het initiatief om onze straat op te ruimen, een zware klus voor twee mensen. Het jaar nadien heb ik dan ook een paar buren gevraagd of ze zin hadden om mee te helpen en dat is dan ook gebeurd. Dit was de start van een blijvende samenwerking met een vaste kern. Een drietal jaar terug kregen we dan een grote versterking doordat Anja in onze straat kwam wonen. We kwamen elkaar tegen in de biowinkel en van het een kwam het ander ... Heel blij dat ik voortaan de kar niet meer alleen moest trekken want Anja is ook zeer gedreven, ze heeft dezelfde bekommernis als ikzelf en bovendien is samenwerken zoveel leuker.”

Een eendje dat we ooit tussen het zwerfvuilvonden, sindsdien onze mascotteAnja: “Wat mij ertoe aangezet heeft om op te ruimen in onze straat is gewoonweg het zicht. Ik sta elke dag versteld van de laksheid die de mensen hebben, de luiheid en de respectloosheid voor onze natuur. Mijn dag kan helemaal verpest worden wanneer we op uitstap zijn en ik daar zwerfvuil zie liggen. Ik ruim altijd samen op met mijn jongste zoon die graag mee op pas trekt. Keer op keer is hij verwonderd over al die dingen die we vinden!"

Lise en Anja, jullie zijn nu al verschillende jaren bezig en blijven enthousiast verder doen, welke boodschap willen jullie meegeven?

Anja en Lise: “Dit kleinschalig initiatief zetten we met veel moed verder, we proberen daarmee de mensen te doen nadenken en ze zo misschien ook aan te zetten om zelf de handen uit de mouwen te steken in hun directe omgeving. Er is zo'n spreekwoord dat zegt 'Als iedereen voor z'n deurtje veegt, is de straat proper.' Begin bij jezelf en schuif de schuld niet in andermans schoenen want zelf kan je al heel veel, maar de wil moet er zijn. We zijn wel blij dat er nu op wereldvlak een beweging op gang komt zoals de ' Let’s do it world/Belgium-actie' want alleen op die manier kan er een grote kentering komen. Wij zijn alvast nog altijd enthousiast om dit te blijven doen, mede dankzij de hulp, steun en waardering van IDM.”

Opruimactie stenenbrug ganse team

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167