afdrukken

Zwerfvuil


DOOR DE GETROFFEN MAATREGELEN N.A.V. HET CORONAVIRUS WERDEN ALLE GEPLANDE ZWERFVUILACTIES VANAF ZATERDAG 14 MAART 2020 GESCHRAPT.
HOPELIJK KUNNEN VANAF HET NAJAAR 2020 OPNIEUW ZWERFVUILACTIES WORDEN GEORGANISEERD. UITERAARD KUNNEN JULLIE DAN OOK OP ONZE ONDERSTEUNING REKENEN.

Ook een hekel aan zwerfvuil?
Blijf dan niet bij de pakken zitten en hou zelf een opruimactie of sluit aan bij een van de georganiseerde zwerfvuilacties!


ER ZIJN REEDS ENKELE ZWERFVUILACTIES GEPLAND. Uiteraard onder voorbehoud.


De gemeente Wachtebeke sluit aan bij World Clean Up-day op zaterdag 19 september 2020. Info: Karen (e-mail) of 09 340 51 76.

De zwerfvuilactie die in Zelzate gepland was op zaterdag 19 september 2020 is geannuleerd.

In Moerbeke houden o.a. de Propere Pioniers en het Jeugd Rode Kruis een zwerfvuilactie op zaterdag 3 oktober 2020. Info: Karen (e-mail) of 09 340 51 76.

Wil je zelf een zwerfvuilactie organiseren, vraag dan je materiaal aan via ons E-loket: scholen of verenigingen-bedrijven.

Registreer jullie actie op Mooimakers.be (klik op 'Registreer hier je opruimactie')! En toon zo aan Vlaanderen dat ook jullie het zwerfvuil een halt willen toeroepen!

Let op: Denk er bij de organisatie van een dergelijke opruimactie steeds aan om ervoor te zorgen dat deelnemers verzekerd zijn. IDM kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.

Heb je vragen of suggesties i.v.m. de zwerfvuilacties, contacteer IDM: tjen.hillaert@idm.be of 09 340 60 37.

Zwerfvuil hoofdfoto
Vuil zwerft langer dan je denkt!
`t Is toch zo gemakkelijk! Even het raampje van de auto open om je sigarettenpeuk, het lege drankblikje of de bananenschil de wegberm in te keilen. Toch veroordeel je de natuur om er héél lang vuil bij te liggen. Want het duurt jaren vooraleer het afval vergaat. En wat je doet, is nog strafbaar ook.

Veel mensen ergeren zich aan `grote` sluikstorten, maar vergeten ondertussen dat het nonchalant weggooien van zwerfvuil ook voor heel wat milieuoverlast zorgt.

Het duurt gemiddeld 2 jaar voordat een sigarettenfilter vergaat en maar liefst 20 tot 25 jaar voor een kleverig stuk kauwgom verdwenen is. Een schil van een banaan of sinaasappel doet er één of drie jaar over, afhankelijk van het weer; een klokhuis van een appel `slechts` veertien dagen.
Het staalgedeelte van een blikje bier of frisdrank ontsiert het straatbeeld gedurende 1,5 jaar, maar laat ook daarna ijzeroxide achter in de bodem. Het aluminium deksel blijft bijna eeuwig merkbaar.
Het duurt vijf tot tien jaar voordat een PET- of PVC-fles verdwenen is. Een PVC-fles laat na haar verdwijning onder meer chloor achter, wat een schadelijke zaak voor het milieu is.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167