Een gemiddeld gezin verspilt gemiddeld 88 kg voedsel per jaar, goed voor zo’n 369 euro dat in de vuilnisbak belandt. Ongeveer de helft van dat voedsel komt uit de koelkast. Dat is dus een belangrijke factor voor het vermijden van voedselverspilling.
Maar wat moet nu in de koelkast, en wat niet? Hoe koud moet het in de koelkast zijn? En wat leg je waar in de koelkast? Het kwam allemaal aan bod tijdens de online workshop die IDM op 9 februari 2021 organiseerde, in samenwerking met FoodWIN.
Je kan de presentatie van de workshop hier raadplegen.
Koken met restjes
Een ideale manier om voedselverspilling te voorkomen is je overschotjes te gebruiken in een nieuw recept. Wist je bijvoorbeeld dat je van bloemkoolbladeren heerlijke pesto kan maken?
We tonen je ter illustratie een aantal kookboeken, met lekkere receptjes.
- Meer dan de rest - eet beter, verspil minder
- Van aardappelschil tot wortelloof (kvlv)
- Zero waste koken
- Restjeskookboeken Vlaco
Neem een fridgie
Koop geen producten die je niet tijdig kan consumeren. Tip: neem voor je gaat winkelen een 'fridgie', zoals een selfie, maar dan van de binnenkant van je koelkast. Zo ken je de inhoud van je koelkast bij het boodschappen doen en koop je geen overbodige producten.
Twijfel je of jouw koelkast goed geordend is? Neem dan een fridgie van de inhoud van jouw koelkast en stuur hem door naar onze afvalsteward Lut, via sorteren@idm.be Zij zal jou zeggen wat goed is en wat beter kan.