
Vanaf januari 2021 moet elke organisatie die minstens 1 keer per week een warme maaltijd aanbiedt, verplicht keukenafval en etensresten sorteren in de groene container. Deze regel geldt ook voor scholen met meer dan 300 leerlingen.
Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor alle bedrijven, (zorg)instellingen, restaurants en brasserieën, feestzalen, cateringbedrijven én scholen.
Alweer een verplichting? Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen. Door beter te sorteren, is er minder restafval én minder voedselverlies. Etensresten die toch bij het GFT belanden, worden gecomposteerd. En die compost kan dan weer gebruikt worden voor een gezondere bodem.
Als school of bedrijf kan je GFT aanbieden, net zoals gezinnen: niet meer dan 240 L, voor de ophalingen aan huis. Heb je toch meer GFT, doe dan beroep op een private ophaler.
Heb je nog geen groene container? Contacteer gratis de Groene Lijn via 0800 166 36.
De sorteerregels voor GFT kan je nakijken op www.idm.be/gft
Meer info: ovam.be/keukenafval