Waarom mogen behangpapier en cementzakken niet bij het oud papier?
Behangpapier is een papiersoorten met een vettige of een andere synthetische folielaag. Deze folielaag maakt het recyclageproces van het papier onmogelijk. Daarom hoort behangpapier dan ook thuis in de grijze container (restafval). Cementzakken bestaan uit behandeld papier dat niet wateroplosbaar is en dus het recyclageproces bemoeilijkt. Bovendien bevatten de zakken nog resten van cementkorrels die voor vervuiling zorgen.
Moeten injectienaalden in een gele naaldcontainer zitten of mag dat in een plastic fles of bidon?
Injectienaalden moet je verplicht in een gele naaldcontainer deponeren. Deze naaldcontainer mag je dan naar het recyclagepark brengen. Alleen op die manier kunnen ze op een veilige manier verwerkt worden. Een naaldcontainer is te koop bij de apotheek en is ook verkrijgbaar op het recyclagepark.
Waarom mogen mijn lege ijzeren verfpotten niet bij het metaalafval?
Verf wordt door de overheid beschouwd als Klein Gevaarlijk Afval. De wet beschouwd verpakkingen van dergelijke producten dan ook KGA. Lege verfpotten in metaal of in plastic horen thuis op het recyclagepark bij het Klein Gevaarlijk Afval.
Welke soorten spuitbussen horen niet thuis in de PMD-zak?
Enkel spuitbussen van cosmetica en voedingswaren mogen in de PMD-zak (bv. haarlak, slagroom, deodorant, etc . . .). Een truukje om te onthouden: alle verpakking van stoffen die je op je lichaam mag gebruiken zijn veilig en kunnen dus bij het PMD. Let er wel op dat de verpakkingen volledig leeg zijn.
Waarom mogen aluminiumfolie niet en aluminium bakjes wel in de blauwe zak?
Gebruikt alumiunium wordt gesmolten op hoge temperaturen. Aluminiumfolie is echter zo dun dat het niet smelt, maar verbrandt in de smeltovens. Jammer genoeg kunnen we het dus niet recycleren bij het PMD. Aluminium bakjes zijn dikker en zullen wel smelten tijdens de recyclage.
Waarom mogen verpakkingen geen giftige of bijtende producten bevat hebben en moeten ze volledig leeg zijn?
Verpakkingen die gevaarlijke producten hebben bevat, kunnen gevaarlijk zijn voor ophalers, sorteerders en recyclagearbeiders. Bovendien kunnen ze de apparatuur beschadigen. Zorg er dus voor dat deze verpakkingen bij het KGA (Klein Gevaarlijk Afval) terechtkomen.
Ook verpakkingen die niet leeg zijn, kunnen problemen veroorzaken in het recyclageproces. Bovendien kunnen de bacteriën & schimmels die ontstaan in de vuile verpakkingen een gezondheidsrisico vormen voor de sorteerarbeiders.
Je huisdier overleden ... wat nu?
Huisdieren of gezelschapsdieren zijn dieren die de mens in of rond het huis houdt en verzorgt om zichzelf te plezieren, vb. honden, katten, knaagdieren, kooi- en volièrevogels, duiven en vissen. Konijnen, kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen en fazanten zijn dat ook, indien er geen commerciële opbrengst aan verbonden is zoals de productie van vlees, wol, pels, eieren, pluimen of huiden.
Runderen, schapen, (dwerg)geiten, varkens, hangbuikzwijnen en herten ... zijn landbouwdieren en dus geen gezelschapsdieren.
Laten ophalen
Je kan met een overleden gezelschapsdier niet zomaar overal naartoe. Bij voorkeur komt het bij een erkende verwerker terecht via een erkende ophaler. De reden daarvoor is dat dode dieren voor het leefmilieu bepaalde risico‘s inhouden. De ophalers zorgen voor het vervoer. Je moet natuurlijk wel deze kosten vergoeden. Weegt het dier meer dan 10 kg dan is deze manier een verplichting.
Dierencrematorium en -begraafplaats
In Vlaanderen is een beperkt aantal dierencrematoria en -begraafplaatsen vergund voor het verbranden, begraven en eventueel opslaan van dode gezelschapsdieren.
Dierenarts en dierenasiel
Is je gezelschapsdier bij de dierenarts overleden of diende die het dier een laatste spuitje toe, dan kan de dierenarts het met een erkend ophaler meegeven. Op eigen initiatief je dier naar de dierenarts brengen, kan enkel als deze een milieuvergunning heeft voor het opslaan van dode dieren. Bij dierenasielen komen veel doodgereden dieren terecht. Zij mogen deze dieren enkel aannemen indien ze over een vergunning beschikken voor de opslag van dierlijk afval.
Begraven in de tuin
Dit is de minst goede oplossing. Het politiereglement van heel wat gemeenten verbiedt het begraven in eigen tuin.
- Weegt je dier meer dan 10 kg dan is dit niet toegelaten.
- Is je dier gestorven aan een overdraagbare ziekte voor dier of mens dan is dit verboden.
- Begraven mag alleen in zanderige grond. In klei- of leemgrond is er niet genoeg ontbinding.
- Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep, maar moet wel boven het waterniveau liggen.
- Er mogen geen plastic zakken of ander slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in.